Råd til seniorlivet:
Senkarrieren og den gode overgang
I takt med at vi har fået flere og flere leveår, er der kommet en ny fase i livet: livet fra omkring de 60 år og frem til man bliver gammel. Fasen er karakteriseret ved masser af livserfaring og mange erhvervede kompetencer, som kan være til glæde og nytte for dig og folk omkring dig. Flere og flere 60+'ere er nemlig i fuldt vigør – både mentalt og fysisk.
Folkeuniversitetet i Århus har derfor tilrettelagt en forelæsning lørdag den 9. november kl. 10-16, hvor formålet er, at du får tænkt over, hvordan du kan tilrettelægge din overgang, så du får en god start på din næste livsfase med høj livskvalitet lige fra starten.
Tilmelding til foredraget kan ske her.
Som optakt har Folkeuniversitetet fået forelæser Line Visti Andersson, der er cand.jur., HD(O) og ejer af Et Rigt Liv, til at fremhæve 5 ting, som mange undervurderer, før de går på pension:
1. Mange glemmer at forberede sig på overgangen fra arbejdsliv til pensionsliv. Man er optaget af sit job og tænker ikke på, at det en dag slutter. Der er mange muligheder for at få en ny, spændende livsfase efter arbejdslivet. Men der er også faldgruber – fx at blive ramt af kedsomhed og ensomhed, som kan føre til depression, fordi ingen rækker ud til én, og man ikke bliver spurgt til råds om noget. Ved at forberede sig er chancen større for at udnytte mulighederne og undgå faldgruberne.
2. Mange undervurderer, hvor stor en omvæltning det er at gå fra at have et job, der giver dagligdagen struktur og fylder mange af ens vågne timer, til en dagligdag, hvor man selv står med ansvaret for at fylde den ud med struktur og meningsfuldt indhold. Her er det godt at forberede sig, så man ved, hvad man skal, når arbejdet slutter.
3. Mange undervurderer, hvor meget netværket blandt ens kollegaer betyder. Når man siger farvel til sit arbejdsliv, siger man også farvel til sit kolleganetværk. Man skal finde nye netværk, så man stadig har nogen at sige godmorgen til og sludre med. Det er ofte lettere at opsøge nye netværk, mens man arbejder.
4. Mange undervurderer, hvor stor magt sofaen kan få over én, når man har sluttet sit arbejdsliv. Hvis man først skal til at skabe sig en ny dagligdag, når man er gået på pension, kan man risikere, at ens gode intentioner bliver overtaget af sofaen, og man får det ikke gjort. Det går lettere, hvis man forbereder sig, mens man stadig arbejder, så man udnytter det momentum, som arbejdet giver én, til at opsøge nye kontakter og aktiviteter.
5. Mange undervurderer deres behov for stimuli til hjernen, når de går på pension. Man drømmer om at få tid til at nyde sin kaffe og avislæsning, at passe børnebørnene og gå en tur på golfbanen. Men på længere sigt skal der mere til for at holde hjernen glad. Den vil udfordres og lære nyt.